Guasha, wat letterlijk “het schrapen van ziekten door gestagneerde energie” betekent, is een eeuwenoude medische behandeling die meer dan tweeduizend jaar oud is en nog steeds wordt toegepast in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze natuurlijke geneeswijze wordt door Chinezen beschouwd als een volkstherapie, zowel voor preventieve als curatieve doeleinden.

Gedurende de eeuwen zijn verschillende schraapinstrumenten ontwikkeld, vervaardigd uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en hars, tot aan kunststof toe.

Wanneer kunnen Guasha-behandelingen worden toegepast en voor welke klachten? Guasha kan worden gebruikt bij diverse klachten en ziekten, zowel preventief als curatief. De lijst van klachten en ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden, is uitgebreid en omvat onder andere:

– Verschillende pijnsymptomen
– Nek-, schouder- en rugklachten
– Hoofdpijn en migraine
– RSI, tenniselleboog en golfarm
– Stress en burn-out
– Astma
– Spijsverterings- en stofwisselingsproblemen
– Chronische vermoeidheid

Extra informatie over Guasha: Guasha-therapie lijkt op acupunctuur doordat het de Qi (energie) stimuleert en in balans brengt, maar dan zonder naalden. De behandeling omvat echter meer dan dat. Tijdens Guasha worden bindweefsel, lymfestroom en bloedsomloop geactiveerd. Guasha versterkt het immuunsysteem, reguleert orgaanfuncties, vermindert stress, herstelt balans en bevordert het ontgiftingsproces.

Guasha activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en verwijdert blokkades, zowel fysiek als emotioneel, in zeer korte tijd. Dit resulteert in een gevoel van frisheid, helderheid en energie. Guasha-therapie maakt deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft zijn weg gevonden naar het Westen. Guasha-therapie houdt in dat pijn, veroorzaakt door blokkades in de levensenergie die door de meridianen en acupunten van ons lichaam stroomt, wordt verwijderd. Het woord ‘schrapen’ klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. Guasha-therapie wordt uitgevoerd met een gepolijste jadesteen en de huid wordt ingewreven met een speciale olie. Guasha werkt op de huid, spieren, zenuwen, meridianen en acupunten, en heeft daardoor effect op het gehele lichaam. Guasha-therapie vormt een integraal onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en heeft zijn weg naar het Westen gevonden.