Mensen met Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, horen geluiden die er niet zijn. Ze horen gerinkel, sissen, bonken, maar de ‘piep in het oor’ is de meest bekende. Soms alleen bij stilte, soms altijd. Het geluid wordt waargenomen zonder prikkel van buitenaf.

Oorzaken

Tinnitus is een signaal van je lijf dat je te veel prikkels binnenkrijgt. Stress kan zorgen voor een verhoogde spierspanning in bijvoorbeeld nek en schouders. Dit kan zorgen voor extra prikkels aan de hersenen. Door overprikkeling van de hersenen kan Tinnitus ontstaan.

De verhoogde spierspanning in het lichaam kan veroorzaakt worden door lichamelijk klachten, maar ook factoren als medicijngebruik, bloeddruk, voeding of trauma kunnen een rol spelen.

Gevolgen

Tinnitus kan het leven flink beïnvloeden. Het kan extra stress opleveren, slaap verstoren, het lichaam ontregelen en leiden tot klachten als hoofdpijn, angst, depressie, uitputting en zelf sociaal isolement.

Een continu geluid gaat een groot deel van je aandacht vragen, waardoor het steeds erger lijkt te worden.

Behandeling 

De behandeling is gericht op het zoeken naar de oorzaak van de stress om vervolgens te kijken of deze verminderd kan worden met gerichte interventies.

Mogelijkheden zijn:

  • Nek en schoudermassage om spieren in dat gebied te ontspannen 
  • Voetreflexologie 
  • Oorreflexologie
  • Handreflexologie

Daarnaast kijk ik hoe u in leven leven staat, of u alles wil regelen en controleren of dat u met het leven mee beweegt?